April 13, 2013

BAB 3 : TERIMA AKU SEADANYA.



Assalamualaikum  &  Hi  all  :)

Okey, chapter  3  is  here, love!

Before tu, nak  ucapkan  jutaan  terima  kasih  pada  siapa  yg  folo  cite  saya  ni  & thanks  4  ur  comments . I'm really  appreciate it. Thanks  again.

Hope  u  all   dapat  memahami  apa  yang  cuba  saya  sampaikan  dalam  chapter  3 ni ( sorry  sgt  klu  ayat  saya  tunggang  langgang # saya budak baru belajar..hehe )  and  dalam  chapter  ni jugak  saya selitkan  sedikit  info  tentang  kerjaya Izzara ( next  chapter  saya  akn cerita  lagi ok ).Hope tak  bosan  klu saya  menceritakan tentang  dunia pasaran  saham ni. :)

Enjoy  reading  ya :)

~ Nina  Harith ~



BAB  3 : TERIMA  AKU  SEADANYA.

PAGI  ini  Izzara  terlambat  bangun  daripada  biasa  gara-gara  bergayut  sakan  dengan  Qaleef  malam  tadi. Dia  melangkah  ke  dapur  dengan  wajahnya  yang  berseri-seri, maklumlah  rindu  yang  sarat  di  dada  sudah  terlebur  kini. Sampai  saja  di  dapur, kelihatan  Shamzlin  sedang  leka  bersarapan. Yang  Izzara  pelik, tersedia  pulak  tu  seteko  air  milo, roti  bakar  dan  telur  separuh  masak  di  meja  makan.                                                   
“Aikk? Mimpi  apa  minah  ni  siap  sediakan  segala  ni?”                                 
Soal  Izzara  sendiri.                                                                                                         
"Good  morning, gorgeous! Kau  mimpi  anak  raja  mana  malam tadi, Sham? Tetiba  rajin  semacam  jer  nak  siapkan  sarapan  segala."                                 
Tanya  Izzara  lalu  menarik  kerusi  seraya  duduk  mengadap  sahabatnya  itu. Dia  mencapai  sebiji  epal  hijau  yang  ada  di  dalam  bakul  buah-buahan  di  hadapannya  lalu  digigit. Entah  dah  basuh  ke  tidak  epal  tu,  tak  senonoh  kan  si  Izzara  ni. Main  ngap  jer  kan!                                      
"Hesy, anak  raja  mana  pulaklah  yang  hingin  masuk  dalam  mimpi  aku. Bukan  nak  kata  anak  raja, si  Fahrin  Ahmad  tu  belum  tentu  sudi  nak  masuk  dalam  mimpi  akulah. Entah, mood  rajin  aku  datang  pulak  pepagi  ni, tu  yang  aku  prepare  segala  ni."                
Selamba  Shamzlin  menjawab, siap  menjual  nama  pelakon  kesukaannya  itu.                                                                                                                          
Sebiji  muk  yang  tersedia  di  meja  makan  diambil  lalu  dituangnya  air  milo  dan  dihulurkan  pada  Izzara.         
                                                                               

"Apa-apa  pun  thankslah  ye  sebab  sediakan  breakfast  ni. Erm, nasib  baik  abang  aku  yang  single  tu  dok  jauh  kat  US  sana. Kalau  dia  ada  kat  sini, memang  aku  suruh  dia  tackle  kaulah, mana  tau  ada  rezeki  aku  nak  beriparkan  kau  kan? Kalau  anak  raja  ke, si  Fahrin  Ahmad  tu  ke,  tak  nak  kat  kau,  aku  boleh  jamin  abang  aku  tu  sure  suka  kat  kau  yang  cantik  ni. Engineer  pulak  tu, dah  tu  sekarang  ni  pulak  ada  kesedaran  nak  ke  dapur... he he he "                                                                                                                        
Izzara  mengusik  sambil  menyambut  muk  yang  dihulurkan  Shamzlin  kepadanya. Kemudian  mengambil  sekeping  rotilalu  disapu  dengan  Nutella.                                            
"Amboi, kemain  lagi  kau  merapu  pepagi  ni. Agaknya  abang  kau  tu  pun  dah  ada  girlfriend  kat  sana. Memandai  jer  nak  kenenkan  orang. Ntah-ntah  perempuan  yang  bertudung  macam  aku  ni  abang  kau  tak  pandang  pun  kut? Yelah, dah  lama  kat  US  tu, sure  taste  dia  nak  yang  seksi  meksi  macam  orang  putih  sana. Yang  kau  ni  bangun  lambat  pagi  ni,  pasal  apa? Biasanya,  kau  yang  siap  awal  dari  aku. Yelah,  kau  kan  kena  masuk  ofis  awal  dari  aku?"                                                                                                         
Soal  Shamzlin  hairan.                                                                                                   
"Hesy, abang  aku  tu  baiklah. Lagi  pun  mustahil  dia  nak  rembat  minah  salih  kat  sana  nak  buat  isteri  sebab  mama  aku  dah  warning  dia  awal- awal  dah,  tak  nak  bermenantukan  minah  salih. Kau  tak  pernah  lagi  jumpa  abang  aku  kan? Kalau  kau  tengok  muka  dia, sure  kau  tangkap  cintan  punyalah. Handsome  okay! Fahrin Ahmad  pun  kalah!                          
Erm, tulah  aku  memang  dah  terlambat  ni  nak  ke  ofis  tapi  aku  baru  teringat  yang  aku  ada  appointment  dengan  client  10  pagi  ni. Luckily, semalam  aku  dah  bawak  semuanya  dokumen  untuk  client  tu. If  not,  terpaksalah  aku  ke  ofis  ambil  segala  tu. So now,  aku  boleh  lepak  kejap  dengan  kau  sementara  aku  nak  keluar  jumpa  client. Aku  terlambat  bangun  tadi, semalam  pukul  2 pagi  baru  aku  tidur. Layan  sembang  dengan  Qaleef  semalam. Bila  sebut  jer  nama  dia, terus  jadi  rindu  kat  dialah. Tak  sabarnya  nak  jumpa  bila  dia  balik  nanti."                                                     
Tersungging  senyuman  di  bibir  Izzara  bila  nama  sang  kekasih  disebut.          
"Tulah, aku  pun  peliklah, sepanjang  aku  kenal  kau, dan  pernah  ikut  kau  ke  rumah  parents  kau, tak  pernah  pun  aku  jumpa  abang  kau  kononnya  handsome  tu. Dia  memang  tak  pernah  balik  ke, Zara? Tapi  Abang  Iqram  kau  tu  pun  kacak  apa. Wife  dia  pun  lawa. Eh, Qaleef  bila  balik  sini? Lama  ke  dia  kursus   kat  Sheffield  tu?                    
"Abang  aku  tu  memang  jarang  gilerlah  nak  balik  Malaysia. Sebab  tu  kau  memang  tak  pernah  jumpa  dia  kalau  kau  datang  rumah  aku. Mama  dan  papa  aku  pun  dah  pening  dah  dengan  dia tu. Ingatkan  bila  dah  habis  study  kat  sana, dia  balik  sini  tolong  handle  company  papa  aku  tu. Tup-tup  habis  study, dia  sibuk  cari  kerja  kat  sana  pulak. Katanya  nak  cari  pengalaman  dulu. Luckily,  Abang  Iqram  aku  ada  tolong  papa.          
Erm, pasal  Qaleef  tu  dia  kat  sana  10  hari. So, lagi  5  hari  dia  kat  sana. Kau  imagine  eh, dah  4  hari  dia  kat  sana,  baru  nak  call  aku. Mana  tak  meroyannya  aku, Sham! Risaulah  benda  tak  elok  jadi  kat  dia  satu  hal, lepas  tu  rindu  membuak-buak  di  dada  aku  ni  satu  hal. Tuhan  jelah  yang  tau, rasa  nak   pecah  dada  aku  ni  risau  dan  rindu  kat  dia. Tapi  syukurlah, dia  okey  jer  kat  sana.”                                  
Terang  Izzara  pada  Shamzlin.                                                                                  
"Kau  tu  mengata  abang  kau  tapi  kau  tu  pun  sama  jugak  tak  nak  kerja  dengan  papa  kau  tu. Yelah, daripada  kau  susah-susah  kerja  bawah  orang  lain, baik  kau  kerja  dengan  papa  kau  tu  jer. Eh... eh... over  betul  orang  yang  bercintan  macam  kau  nikan! Siap  nak  pecah  dadalah  konon. Ober betul!"                                                      
Sela  Shamzlin  sambil  mencebikkan  bibirnya, konon  menyampahlah  tu  dengan  ayat  poyo  Izzara.                                                                                                       
"Aku  bukan  tak  nak  bantu  papa  aku  tu, tapi  aku  pun  kalau  boleh  nak  berdikari  sendiri, nak  cari  experience  dulu. Lagi  pun  papa  aku  memang  tak  kisah  kalau  aku  nak  cari  experience  kat  tempat  lain. Kalau  aku  dah  ready  nanti, aku  kerjalah  dengan  dia. Ececeh, sedap  jer  kau  mengata  aku  ni  ober  kan!. Tak  kisahlah  aku  ober  ke  apa, janji  Qaleef  sayang  aku. Ko  hader? Sham, actually  I've  something  to  tell  you. About  Qaleef  and  me."                                                                                                                        
Serius  Izzara  bersuara  senada  dengan  riak  mukanya.                            
Shamzlin  yang  agak  leka  menikmati  roti  bakar  terus  terhenti  dari  mengunyah. Macam  topik  menarik  jer  ni, bisiknya  dalam  hati. Mood  busy  body  dia  dah  datanglah  tu. Dia  membetulkan  posisi  duduknya  dan  menayangkan  riak  muka  ingin  tahu  pada  pada  perkara  yang  cuba  disampaikan  oleh  Izzara.                                                                  
“Apa  yang  kau  nak  bagitau  aku  ni? Kau  ada  problem  dengan  Qaleef  ke? 
“Entahlah, Sham... aku  tak  tau  macam  mana  nak  story  dengan  kau  pasal  ni. Segan  pun  ada  nak  bagitau  kau.”                                                               
“Hey, babe! Kau  ni  dah  kenapa? Tetiba–tiba  nak  segan  dengan  aku? Is  there  something  you  want  to  tell  me? Just  say  it, dear.”                                                
Lembut  nada  suara  Shamzlin  memujuk.                                                            
Kemudian, Shamzlin  bangun  lalu  mengambil  tempat  duduk  di sebelah  Izzara. Tangan  Izzara  di  ambil  lalu  digenggam  erat. Cuba  menenangkan  sahabatnya  itu  seolah–olah   terbeban  dengan  masalah  berat.                               
“Hesy, dia  ni  saja  tau  nak  buat  suspen  aku  jelah. Amendalah  problem  si  Zara  ni? Jantung  aku  nak  gugur  dah  ni  tengok  air  muka  dia  tu. Apa   yang  kau  dah  buat  kat  Zara, ni  Qaleef  oiii! Orang  sekarang  ni  bukan  boleh  percaya  sangat  kalau  dah  syok  bercinta, main  taram  jer  kalau   dah  sayang. Ya  Allah,  kau  lindungilah  si Zara  ni. “           
Bisik  Shamzlin  dalam  hati.                                                                                        
Risau  tak  bertempat  minah  sorang  ni. Siap  merapu  meraban  dalam  hati. Kalaulah  Izzara  tahu  apa  yang  terlintas  di  dalam  hati  Shamzlin, tak  pasal–pasal  kena  pelangkung  free  si  minah  tu  nanti.                                              
Izzara  memandang  tepat  ke  wajah  Shamzlin. Dia  menghela  nafasnya  seketika. Seolah-olah  mencari  kekuatan  untuk  meluahkan  yang  terbuku  di hatinya.
“Qaleef  lah, hari  tu...”                                                                                        
Belum  sempat  Izzara  menghabiskan  ayatnya,  Shamzlin  sudah  menyampuk.  
“Qaleef  buat  apa  kat  kau, Zara ? Dia  buat  benda  tak  senonoh  kat  kau  ke? Hesy, aku  macam  tak  percaya  pulak  Qaleef  macam  tulah  Zara.”  
          
Lancar  mulut  Shamzlin  mengandaikan  apa  masalah  si  Izzara  tu.        
“Wei! Kau  ni  dah  kenapa  cakap  merepek  macam  tu? Kau  dengar  dululah  apa  yang  aku  nak  bagitau  kau  ni. Jangan  buat  spekulasi  yang  bukan-bukan  boleh  tak?”   
Izzara  memukul  lembut  bahu  Shamzlin  bila  mendengar  kata – kata  Shamzlin, mau  tak  sentap  bila  mendengar  andaian  yang  merepek  tentang  Qaleef.                   
He he heI’m  so  sorry, babe! Aku  bukan  nak  menuduh  tapi  aku  risau  tengok  muka  kau  tu, macam  berat  jer  problem  kau.”                        
Shamzlin  tersengih  sambil  menayang  muka  innocentnya.             
Okay, let  me  make  it  straight  to  the  point. Qaleef  melamar  aku  masa  aku  hantar  dia  ke  KLIA  hari  tu. Kalau  aku  setuju, balik  dari  Sheffield  nanti,  dia  nak  bawak  parents  dia  datang  merisik  aku. Dan  aku  memang  dah  setuju.”                                      
“Oh  my  gosh! Biar  betul, Zara? How  sweet! Anyway, congratulation  my  gorgeous! Dah  tu,  apa  problemnya  kalau  dia  dah  melamar  kau? Kau  jangan  cakap  yang  hati  kau  dah  berbelah  bagi  semenjak  jumpa  bapak  si comel  tu? Siapa  ntah  nama  mamat  tu...hah, Ghaz  Khuzairi, kan? Kau  jangan  buat  hal  Zara. Takkan  kau  dah  tangkap  cintan  dengan  bapak  orang  kut? Walaupun  kau  kata  dia  tu  handsome  tapi  kau  jangan  buat  hal  pulak, Zara!”    
Sedap  mulut  Shamzlin  berkata  yang  bukan–bukan. Memang  sah  nak  makan  pelangkung  Izzara  agaknya  minah  ni!      
“Ya  Tuhan, kau  ni  dah  kenapa  nak  merapu  bukan-bukan  ni, Sham? Kau  kena  sampuk  apa  dah  ni? Pelik  semacam  pulak  aku  dengan  kau  pagi  ni. Bukan  pasal  aku  dah  tangkap  cintan  kat  bapak  Rania  tulah. Gila  kau! Hati  aku  ni  dah  terpahat  kemas  nama  Qaleef  jer, okey! Tulah, aku  happy  jer  bila  Qaleef  melamar  aku  hari  tu  tapi  hati  aku  ni,  still  tak  readylah  pulak!”                                                                                                            
Jelas  Izzara  sambil  menjengilkan  mata  bundarnya  pada  Shamzlin  yang  cakap  bukan-bukan itu.                                                                          
“Aduh, Zara! Apa  pasal  pulak  kau  tak  ready? Kau  sedar  tak  umur  kau  tu  dah  28  tahun? Tak  ready  apanya? Kau  kata  aku  pelik, kau  tu  yang  pelik! Dah  elok-elok  si  Qaleef  tu  ajak  menikah, kau  pulak  yang  tak  ready  bagai!”                                                            
Kata  Shamzlin  dengan  riak  muka  keliru.                                                           
“Ini  bukan  soal  umurlah, Sham. Yang  aku  maksudkan  aku  tak  ready  tu,  adalah  soal  tanggungjawab dan  matlamat  bila  dah  kawin  nanti. Seriously, aku  risau  soal  menjalankan  tanggungjawab  sebagai  isteri  yang  sempurna  di  mata  seorang  suami  dan  ibu  yang  baik  yang  boleh  memberi  didikan  sempurna  pada  anak–anak. Honestly, aku  takut  sangat  bila  fikirkan  tentang  matlamat  sesebuah  perkahwinan. Kadang–kadang  aku  tertanya-tanya  pada  diri  aku, mampu  ke  aku  yang  serba  kekurangan  ini  capai  matlamat  perkahwinan  aku  nanti? Kalau  nak  compare  aku  dengan  Qaleef  tu, dia  jauh  lebih  baik  dari  aku  ni. Malah  dia  yang  banyak  mengubah  gaya  hidup  aku. Kadang–kadang  aku  rasa  susahnya  pikul  tanggungjawab  dan  capai  matlamat  itu  nanti. Aku  rasa  tak  mampu  dan  tak  yakin, Sham.”    
Luah  Izzara  perlahan.                                                                                                              
“Ya  Allah, Zara... kenapa  kau  boleh  fikir  macam  tu? Zara, kau  pandang  aku, you  listen  here, when  life  gets  difficult, when  the  tasks  become  tiring, when  your  heart  is  giving  up, don't  give  up. Remember  that,  Allah  has  better  plan  for  you  as  He  is  the  best  planner. Kau  jangan  terlalu  memikirkan  bahawa  perkahwinan  itu  sesuatu  yang  membebankan. Kau  kena  fikir  positif, Zara. Kau  kena  fikirkan  bahawa  pernikahan  itu  bertujuan  untuk  mendapat  keredhaan  Allah. Kalau  kau  pilih  untuk  mendapat  keredhaan  Allah,  Insha  Allah  perkahwinan  kau  nanti  akan  mendapat  berkat. Aku  tak  nafikan, kadang-kadang  dalam  perkahwinan  tu  pun  ada  dugaannya. Tapi  kau  kena  ingat, Allah  tu  selalu  ada  bersama  kita. Allah  akan  bantu  asalkan  kau  selalu  berdoa  dan  mintak  petunjuk  darinya.  Put  all  your  trust  in  Allah. Kau  jangan  was- was  Zara,  sebab  was–was  tu  datangnya  dari  sifat  syaitan.”                                                                              
Shamzlin berjeda seketika.  Kemudian, dia  menghela  nafasnya  sebelum  menyambung  kata- katanya.                                                                  
“Biasalah  tu, bila  manusia  ingin  melakukan  sesuatu  kebaikan, syaitan  akan  sentiasa  menghasut  kita. So, kau  kena  yakin , setiap  perkahwinan  itu  ada  hikmahnya. Dan  aku  pasti, Qaleef  boleh  bimbing  kau  nanti. Kau  kena  ingat  Zara,  nak  dapatkan  seorang  lelaki  yang  baik  macam  Qaleef  tu  bukannya  senang. Aku  yakin  Qaleef  boleh  membimbing  kau  ke  arah  pernikahan  yang  diredhai  Allah. Dan  aku  jugak  yakin  yang  Qaleef  boleh  jadi  suami  yang  baik. Selama  kau  kenal  dia  pun,  dia  yang  banyak  bimbing  kau  dan  ubah  gaya  hidup  kau  kan? Dan  kau  harus  tahu  bahawa  kebahagiaan  sesebuah  keluarga  adalah  di  tangan  suami. Suamilah  peneraju  dan  nakhoda  rumahtangga. Tugas  dan  amanah  yang  dipikul  oleh  suami  sangat  berat  daripada  tanggungjawab  kita  seorang  isteri. Malah, ianya  menagih  keikhlasan, keimanan  dan  kejujuran. Dan  aku  yakin  Qaleef  boleh  jadi  nakhoda  yang  baik  dalam  rumahtangga  korang  nanti. Perkahwinan  bukanlah  sesuatu  yang  merumitkan  atau  menyusahkan, Zara  tetapi  seseorang  itu  yang  merumitkan  dan  menjadinya  susah  kalau  salah  gaya  atau  caranya.”                
Panjang  lebar  Shamzlin bertazkirah.                                                         
Izzara  merenung  ke  raut  wajah  Shamzlin, dia  kagum  sebenarnya dengan  apa  yang  disampaikan  oleh  sahabatnya  yang   wajahnya  iras-iras  Irma  Hasmie  tu. Tak  sangka  pulak, minah  kalut  tu  boleh  bagi  tazkirah  yang  agak  bernas  baginya. Dia  menghela  nafasnya  sebelum  membalas   kata-kata  Shamzlin.  

                                                                                                              


“Aku  bukan  bermaksudkan  perkahwinan  itu  sesuatu  yang  rumit,  cuma  aku  risaukan  diri  aku  ni, takut  tak  mampu  nak  jalankan  tanggungjawab  tu  dengan  sempurna. Mungkin  betul  kau  cakap  tu, perasaan  was–was  aku  ni  datangnya  dari  godaan  syaitan  kut. Tapi  dah  rasa  lega  sikit  hati  aku  ni,  bila  dengar  tazkirah  panjang  lebar  kau  tu. Kau  pun  tau  kan, betapa  aku  cinta  dan  sayang  kat  Qaleef  tu? Cuma  tulah, macam  yang  aku  cakapkan  tadi, risau  tak  dapat  menjalankan  tanggungjawab  aku  dengan  sempurna  nanti. Okay, starting  from  now, I  will  always think  positively  and  put  all  my  trust  in  Allah. Thanks  for  your  great  advice  to  me, Sham. Sayang  kau  sangat!“                                  
Ucap  Izzara  dengan  senyuman  manisnya.                                                        
“Zara, perasaan  cinta  dan  sayang  suami  isteri  akan  menjadikan  pasangan  itu  akan  bertanggungjawab  dalam  mengemudikan  rumahtangga  mereka  ke  arah  yang  diredhai  Allah. Tanggungjawab  dalam  perkahwinan  adalah  amanah  yang  ditanggung  di  dunia  dan  disoal  di akhirat. Kau  dan  Qaleef  tu  dah  lama  kenal, cinta  dan  sayang  tu  dah  ada  antara  korang  berdua. Rasanya  takda  masalah  korang  berdua  nak  pikul  tanggungjawab  tu  bersama. So, kau  kena  yakin  yang  kau  mampu  pikul  tanggungjawab  kau. Qaleef  kan  ada, Insha  Allah  dia  boleh  guide  kau.                                             
Apa  pun  kekurangan  kau,  aku  yakin  Qaleef  akan  terima  dengan  seikhlas  hatinya. You  must  know  that, the  successful  marriage  is  not  when  you  can  live  in  peace  with  your  husband, but  when  you  can’t  live  in  peace  without  him. Begitu  juga  dengan  Qaleef, aku  boleh  jamin  betapa  dia  tak  happy  tanpa  kau  dalam  hidupnya. Kau  sendiri  tau  kan,  betapa  Qaleef  tu  sangat  sayangkan  kau. Dah, kau  jangan  fikir  yang  bukan–bukan  lagi. Always  think  positively, babe! And  don’t  be  troubled  about  the  future, it  has  not  come  yet. Live  in  present  and  make  it  so  beautiful  it  will  be  worth  remembering.  And  as  your  bestie, aku  sentiasa  doakan  yang  terbaik  untuk  kau  dan  Qaleef.”            
Ikhlas  Shamzlin  menuturkan  pendapat  dan  nasihat  buat  sahabatnya  itu.                                                                                                                                                     
“Oh  my  shayangg...You're  so  awesome, babe! Kau  buat  aku  betul-betul  terharu  ni. Tetiba  aku  rasa  nak  peluk  kaulah, babe!                                                         
Izzara  bangun  lalu  memeluk  Shamzlin. Sungguh,  dia  sangat  terharu  dengan  dengan  pendapat  dan  nasihat  daripada  sahabatnya  itu.                                
“My  pleasure, dear. That’s  what  a  friend's  for, babe!"                                  
Balas  Shamzlin sambil  menelek  jam  ditangannya.                                         
"Oh  my  gosh! Zara,  dah  8:30 pagi  dah  ni! Aku  dah  lambat  dah  ni ,babe! By  the  way,  aku  kena  keluar  sekarang  jugak, Zara. Tak  pasal-pasal  nanti  aku  terlambat  masuk  ofis  sebab  jalan  jammed  bagai.”                  
Terkocoh - kocoh  Shamzlin  bangun  dan  menuju  ke  arah  sinki.  Muk  yang  digunakannya  tadi  di basuh. Kemudian  dia  meluru  masuk  ke  bilik  untuk  mengambil  handbag  dan  kunci  keretanya.                                          
Izzara  tercengang  dengan  gerak  laku  Shamzlin  yang  tiba-tiba  kalut   semacam.
"Uikss, tadi  baru  jer  sopan-sopan  alah  mentazkirahkan  aku, tapi  sekarang  lambat  sikit  dah  kalut  macam  tu. Memang  kalut  betullah  minah  tu. Hampeh  betol  lah  kau, Sham  oii!"                                                                                  
Bisik  Izzara  lalu  tersenyum  mengenangkan  kalutnya  si  Shamzlin  tu  tadi.     
Apa–apa  pun  Shamzlin  antara  sahabat  yang  paling  baik  baginya. Cuma  dia  hairan, kenapa  sampai  sekarang  Shamzlin  belum  berpunya. Nak  kata  tak  lawa, muka  dah  iras-iras  Irma  Hasmie, educated  pulak  tu. Pernah  juga  dia  tanya  pada  Shamzlin  kenapa  umur  dah  28  tahun  tapi  belum  berpunya, jawabnya  dia  belum  jumpa  lelaki  sesuai. Kira  memilih  jugaklah  minah  tu. Tak  padan  dengan  kalutnya.                                                                     Izzara  segera  mengemas  meja  dan  ke  sinki  untuk  membasuh  muk. Kemudian, dia  ke  ruang  tamu, sementara  menunggu  masa  untuk  keluar  bertemu  dengan  clientnya, dia mencapai  iPad  untuk  memeriksa  email  kut  ada  email  penting  daripada  clientnya  terutamanya  yang  berkaitan  dengan  urusan  jual  beli  saham.    

                                                                                                  

Pagi-pagi  begini  sebelum   market  trading   mula  9  pagi, selalunya  Izzara  akan  study  pasal  pasaran  saham  terlebih  dahulu  melalui  Market  News  atau  Morning  News  yang  terima  melalui  email  daripada  Research  Department. Market  News  tersebut  hasil  analisa  daripada  penyelidik  atau  penganalisa  di  jabatan  tersebut. Malah, dia  akan  mengemailkan  Market News  tersebut  kepada  clientnya  yang  perlukan  info  pasal  dunia  pasaran  saham. Market News  tersebut  berkisarkan  tentang  market  review  dan  company  review. Selalunya  akan  menceritakan  tentang  review  pasaran  saham  dunia  untuk  Europe  market, US  market  dan  Asia  market.                        
Terdapat  juga  info  tentang  company  performance  dan  annual  report  untuk  sesebuah  syarikat  atau  kaunter  yang  tersenarai  di  Bursa  Malaysia. Izzara  akui, dia  harus  rajin  mencari  maklumat  tentang  selok-belok  pasaran  saham  bagi  memudahkannya  berurusan  dengan  clientnya  yang  selalunya  ingin  tahu  mengenai  pasaran  saham  terkini.                                    
Setelah  selesai  membaca  Market  News  dan  mengemailkannya  kepada  client, Izzara  menelek  jam  tangannya. Dia  harus  bersiap–siap  untuk  keluar  untuk  memenuhi  appointment  dengan  clientnya  10  pagi  nanti. Setelah  memastikan  semua  barang  dan  dokumen  untuk  client  ada  dibawa  bersama, Izzara  melangkah  menuju  ke  Honda  City  miliknya. Ketika  Izzara  ingin  menghidupkan  enjin  kereta, lagu  A  Thousand  Years  kedengaran  di  dalam  handbag  Coachnya  itu. 
                                



“Nombor  siapa  pulak  ni? Aku  tak  familiar  pun  number  ni? 
Izzara  tertanya–tanya  bila  melihat  nombor  di  skrin  Blackberry  tersebut.       
Izzara  menekan  punat  hijau  untuk  menjawab  panggilan. Dia  perlu  menjawab  panggilan  tersebut,  mungkin  client  dia  yang  membuat  panggilan  untuk  bertanyakan  tentang  jual  beli  saham.                                              
“Hello…’’                                                                                                                             
Sapa  suara  garau  yang  membuat  panggilan.



>>> bersambung


p/s: suara  garau  milik  siapa  kah itu? heheh...nak  tau  kene  sabar  menunggu  untuk next  chapter.
thanks  4 reading, love :)


4 comments:

  1. Alaaa.... Sape la gamaknya tu?... Ghaz ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kita tggu nx chapter ya kak :)

      sorry if ada typo error.

      Delete
  2. Izzati:

    jeng jeng jeng...kasi suspen ek kak Nina?hehehe..waiting for the next entry..;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Nina pun suspen jgak ni,Zati..heehhe :P

      Delete